Investeren in een start-up – de selectie deel 1

Investeren in een start-up - de selectie deel 1

Hieronder een overzicht van de stappen die je kan zetten voor je investeert in een start-up

Stap 1: Sector

Het is raadzaam een sector te kiezen waar je affiniteit mee hebt. Dit is geen must, wel een pré. Er zijn altijd voorbeelden waarin juist een succesvolle aardappelboer investeert in startups die zich mijlenver van zijn kennisgebied bevinden omdat hij dingen vers kan bekijken. Echter vaker gebeurt het dat er ‘dichtbij huis’ geïnvesteerd wordt. Logisch ook daar de kans groter is dat het belang en de impact van de startup beter ingeschat kan worden.

Stap 2: Het bedrijf 

Heb je eenmaal de sector gekozen waar jouw hart en je kennis ligt, dan is het tijd te kijken welke startups er allemaal zijn. Er zijn diverse plekken waar deze startups en sectoren vertegenwoordigd zijn.  Leapfunder is een goed voorbeeld. Stel dat je interesse uitgaat naar de financiële technologie sector dan zijn in die sector alleen al tientallen spelers te vinden die elk werken aan hun eigen innovatie. Belangrijk is dan om te kijken of de startup waar jij enthousiast van wordt veel concurrentie heeft en of het idee daadwerkelijk haalbaar lijkt. Ook is het raadzaam te kijken hoe actief deze sector is, dat kan iets zeggen over de innovatiedrang en kansen.

Stap 3: De Fase

Natuurlijk kijk je ook naar de status van het product of de dienst. Er zijn grofweg drie fases te onderscheiden: idee, minimum viable product en de groeifase. Nu is een afgerond product nooit echt afgerond, daar de startup zal blijven ontwikkelen om nieuwe onderdelen toe te voegen of te optimaliseren. Het idee en de mvp zijn vaak heel interessant omdat de waardering nog laag is.

Het is belangrijk om als investeerder de regel te hanteren dat hoe eerder je instapt, hoe risicovoller de investering is. Tegelijkertijd krijg je bij succes meer beloning. Stap je in een later stadium in dan heb je natuurlijk een iets minder groot risico, maar ook een potentieel lager rendement. Het hangt er ook een beetje vanaf hoe lang je adem is en wat jouw wensen zijn.

Stap 4: Financieringsbehoefte

Is er al funding opgehaald, zo ja: hoeveel en van wie? Als jij de enige bent die geinteresseerd is dan kan dit meer dingen betekenen: soms zegt het niets als zelfs de ervaren investeerders niet zeker zijn van de haalbaarheid van desbetreffende startup, want misschien ben jij de eerste die de waarde ervan inziet. Andere belangrijke metrics: Hoeveel heeft het bedrijf reeds uitgegeven voor het stadium waar het zich nu in bevindt? Zijn ze efficiënt met dit geld omgegaan? Wat is de huidige burn-rate? Heeft het bedrijf uitstaande schulden? Wat is de financieringsbehoefte? Wanneer draait de startup break-even?

Stap 5: Team

Naast een klik met het team moet je ook objectief naar de samenstelling van het team kijken. Veel startups stranden door incapabele of slecht op elkaar afgestemde teamleden. Schroom niet om helder te krijgen welke mijlpalen de teamleden hebben behaald, je hoeft de teamleden niet ‘aardig’ te vinden als je ze maar vertrouwd. Heeft het team van jouw startup de juiste samenstelling voor de doelen die zij zichzelf gesteld hebben? Dan is het tijd voor de volgende stappen.

Die bespreken we over twee weken wanneer we dieper kijken naar de investeringsmogelijkheden.

Komende maanden nemen we elke twee weken een nieuw element rond startups en hun financiering onder de loep.

Leapfunder
Spot successful start-ups and invest online.
Straightforward angel investing for everyone.