Investeren in een start-up – de selectie deel 2

Je hebt de startup geselecteerd waarvan jij gelooft dat deze een grootse toekomst tegemoet gaat. Je hebt de boeken bestudeerd, gekeken naar de markt, de individuele ontwikkelingen en het team. Tijd voor de volgende stap, het daadwerkelijk doen van een investering

De investeringshoogte

Het is allereerst van belang de financieringsbehoefte van de desbetreffende startup in ogenschouw te nemen. Over het algemeen geldt dat zij zich in tranches laten financieren. Bij iedere milestone worden de voorwaarden iets scherper aangezet en geeft het bedrijf uiteindelijk minder van zijn bedrijf weg. Meer ervaren investeerders investeren daarom vaak al in de vroegste ronde die bedoeld is voor de gelijknamige ‘Friends & Family’. De voorwaarden hiervan zijn heel voordelig. Het risico hiervan ligt natuurlijk wel een stuk hoger.

Drie soorten investering

Grofweg zijn er drie verschillende vergoedingen die je tegemoet kunt zien wanneer je belegt in een startup.

De eerste vergoeding is natuurlijk in aandelen. Dit is de meest voorkomende vorm van investeren in BV’s. Door hoge advocaat en notariskosten is het vaak pas aantrekkelijk om te investeren vanaf 100k. Een andere moeilijkheid is dat -zeker in een vroeg stadium- het lastig is om vast te stellen hoe groot jouw aandeel moet zijn voor het bedrag dat je investeert.

Ook is het mogelijk via crowdfundingsplatfora (Geldvoorelkaar bijvoorbeeld) leningen aan bedrijven te verstrekken. Je krijgt daar verder niets voor terug behalve aantrekkelijke rentes – zolang het bedrijf bestaat. Dit type investering wordt met name aangetrokken door MKB-bedrijven met een trackrecord en winst om hiervan de rente terug te kunnen betalen. Daarnaast wordt er startkapitaal, groeigeld en werkkapitaal gezocht. Gemiddeld worden rentes van 8% per jaar aangehouden met een looptijd van ongeveer 60 maanden. Zowel het risico als de upside is voor dit type investeringen dus een stuk lager dan bij aandeleninvesteringen.

Tot slot is er de convertible note. Een obligatie die later in overleg kan worden omgezet in een aandelen. Voordeel hiervan is dat je vaak aantrekkelijke rentes over je verstrekte lening kunt ontvangen die vervolgens ook nog omgezet kan worden in een aandeel in het bedrijf. Extra prettig hierbij is dat je niet zoals bij aandelen hoeft te onderhandelen over de aandeelprijs. Bij een convertible note krijg je korting op de volgende financieringsronde, hierdoor word je altijd beloond voor het feit dat je vroeg bent ingestapt. Dit type financiering is vooral interessant voor het investeren in bedrijven die zich nog in een te vroeg stadium bevinden om een gedegen waardering te kunnen uitvoeren. Convertibles zijn vooral in trek bij Angel investeerders die in startups investeren.

Naast de financiële investeringen kun je ook tijd en expertise kunt investeren om om een startup tot een succes te maken natuurlijk

Investeringsmogelijkheden per startup

Per startup verschilt de mogelijkheid tot investeren. Vaak is het aan de startup zelf om te bepalen hoe deze geld wil ophalen. Vooral in vroege stadia willen bedrijven zich vooral bezigen met de daadwerkelijke groei en ontwikkeling. Nu is het ophalen van groeigeld van essentieel belang, echter tegelijkertijd ook enorm tijdsintensief. Steeds vaker besteden ze daarom het ophalen van seedrondes uit aan partijen als Geldvoorelkaar, Angellist of Leapfunder die in feite van a tot z de route uitstippelen voor zowel de startup als investeerder. Zo wordt niet alleen de tijd voor alle partijen zo efficiënt mogelijk benut, maar worden ook de transactiekosten voor de investeerder weggenomen.

Het is aan jou om te bepalen wat, op welk moment, het meest aantrekkelijk is.

Door Arjan Drost, Proudly Represents

Komende maanden nemen we elke twee weken een nieuw element rond startups en hun financiering onder de loep.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op www.belegger.nl

Leapfunder
Spot successful start-ups and invest online.
Straightforward angel investing for everyone.