Investeren in een start-up – de selectie deel 2

Je hebt de startup geselecteerd waarvan jij gelooft dat deze een grootse toekomst tegemoet gaat. Je hebt de boeken bestudeerd, gekeken naar de markt, de individuele ontwikkelingen en het team. Tijd voor de volgende stap, het daadwerkelijk doen van een investering

Investeren in een start-up – de selectie deel 2

Hoe investeer ik effectief in een start-up

De investeringshoogte

Het is allereerst van belang de financieringsbehoefte van de desbetreffende startup in ogenschouw te nemen. Over het algemeen geldt dat zij zich in tranches laten financieren. Bij iedere milestone worden de voorwaarden iets scherper aangezet en geeft het bedrijf uiteindelijk minder van zijn bedrijf weg. Meer ervaren investeerders investeren daarom vaak al in de vroegste ronde die bedoeld is voor  ‘Friends & Family’. De voorwaarden hiervan zijn heel voordelig, ookal zijn de bedragen klein. Het risico hiervan ligt natuurlijk wel een stuk hoger.

Twee soorten investering

Grofweg zijn er twee verschillende vormen die je kunt gebruiken wanneer je belegt in een startup.

De eerste vorm is natuurlijk aandelen. Dit is de meest klassieke vorm van investeren in startups. Door hoge transactie – kosten is het vaak pas aantrekkelijk om te investeren vanaf 100k. Een andere moeilijkheid is dat -zeker in een vroeg stadium- het lastig is om vast te stellen hoe groot jouw aandeel moet zijn voor het bedrag dat je investeert.

Er is ook de convertible note. Een convertible is een soort obligatie die later kan worden omgezet in een aandelen. Extra prettig hierbij is dat je niet zoals bij aandelen hoeft te onderhandelen over de aandelenprijs. Bij een convertible note krijg je dezelfde aandelenprijs als de volgende financieringsronde met een afgesproken korting, hierdoor word je altijd beloond voor het feit dat je vroeg bent ingestapt. Dit type financiering is vooral interessant voor het investeren in bedrijven die zich nog in een te vroeg stadium bevinden om een gedegen waardering te kunnen uitvoeren.

Investeringsmogelijkheden per startup

Per startup verschilt de mogelijkheid tot investeren. Vaak is het aan de startup zelf om te bepalen hoe deze geld wil ophalen. Vooral in vroege stadia willen bedrijven zich vooral bezighouden met de daadwerkelijke groei en ontwikkeling. Nu is het ophalen van groeigeld van essentieel belang, echter tegelijkertijd ook enorm tijdsintensief. Steeds vaker besteden ze daarom het ophalen van seed rondes uit aan partijen als Leapfunder die kunnen helpen de route degelijk te structureren voor zowel de startup als investeerder. Zo wordt niet alleen de tijd voor alle partijen zo efficiënt mogelijk benut, maar worden ook de transactiekosten voor de investeerder weggenomen.

Het is aan jou om te bepalen wat, op welk moment, het meest aantrekkelijk is.

Leapfunder
Spot successful start-ups and invest online.
Straightforward angel investing for everyone.